Αγαπητοί Συνοδοιπόροι,


Σε μια εποχή όπου η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορικές προκλήσεις και που καλείται να διαχειριστεί πολύ-επίπεδες κρίσεις γεωπολιτικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής αστάθειας, η ανάγκη κοινωνικής συνεισφοράς και συστράτευσης με υγιείς δυνάμεις για την προστασία και προαγωγή του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Η σκέψη αυτή σε συνδυασμό με την εμπειρία μου στο Eυρωπαϊκό γίγνεσθαι των Βρυξελλών λειτούργησαν ως κινητήριος δύναμη στο να αποδεχθώ την πρόταση του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ και να ενταχτώ στο ψηφοδέλτιο του ως υποψήφια Ευρωβουλευτής. Αποφάσισα να στηρίξω ενεργά την Ευρωπαϊκή πτυχή του Κινήματος που φιλοδοξεί να εκφράσει τον κλασσικό ελληνικό πολιτισμό και το πατριωτικό ελληνορθόδοξο φρόνιμα και εκτός των συνόρων της χώρας μας, όπως κάνει και στο εσωτερικό της, και να θέσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία της Ελλάδας μας, του Έλληνα και του Ευρωπαίου πολίτη.

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αξίες της ΝΙΚΗΣ, φρονώ ότι θα εργαστώ σκληρά και με συνέπεια για:

  • Μια Ευρώπη των Εθνών, των πολιτών και της πραγματικής δημοκρατίας ενάντια στα συμφέροντα και την επιβολή των ολίγων,

  • Μια Ευρώπη που έχει ήθος, αγαπά τις ρίζες της, τιμά την ιστορία της και μαθαίνει από αυτή, προάγει και σέβεται την ελευθερία έκφρασης του κάθε λαού,

  • Μια Ευρώπη που σεβεται και τιμά τις αξίες και παραδόσεις κάθε έθνους ξεχωριστά, ασχέτως του πόσο μικρό είναι,

  • Μια Ευρώπη αυτάρκη, τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, όσο και σε συνολικό επίπεδο,

  • Μια Ευρώπη της σύνεσης, της πραγματικής, ειλικρινούς και διαφανούς συνεργασίας,

  • Μια Ευρώπη ασφαλή και ειρηνική που βάζει στο κέντρο την ευημερία των πολιτών της με σεβασμό στις αξίες τους,

  • Μια Ευρώπη που νομοθετεί για να διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών της και όχι για να τους καταδυναστεύσει με παράλογους, καταχρηστικούς ή προσχηματικούς περιορισμούς,

  • Μια Ευρώπη που εμπνέει εμπιστοσύνη, καταρχήν στους πολίτες της, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αναμφισβήτητα, η Ελλάδα έχει προσφέρει πολλά στην Ευρώπη. Οι επιστήμες, η ελληνική σκέψη, το ελληνικό ήθος, η γλώσσα, η δημοκρατία, η πολιτική, ο Λόγος του Θεού είχαν αφετηρία την Ελλάδα στον δρόμο προς την Ευρώπη.

Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι η συνεισφορά αυτή της χώρας μας στον σύγχρονο κόσμο δεν αποτελεί απλά κομμάτι του λαμπρού παρελθόντος μας, αλλά και μια πρόκληση για το σήμερα και το αύριο. Η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά να υπενθυμίσει και να προσφέρει στην Ευρώπη. Με ελληνορθόδοξο ήθος, μεστό λόγο και πάθος για τον άνθρωπο πρέπει να χρησιμοποιήσει επιδέξια τα πρότυπα του Αριστοτέλη τόσο προς ίδιον όφελος, όσο και προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Οι τομείς που μας αφορούν άμεσα και για τους οποίους καλούμαστε να συμμετέχουμε ενεργά, να εκφέρουμε άποψη και να διαμορφώσουμε πολιτική είναι πολλοί. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις, η ψηφιακή μετάβαση και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η αυτάρκεια τροφίμων και φαρμάκων, η δημόσια υγεία, η ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος του ανθρώπου, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, η προάσπιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και αγαθών και ο εποικοδομητικός διάλογος είναι ενδεικτικά κάποιες από τις προτεραιότητες που η νέα Ευρωβουλή θα κληθεί να διαπραγματευτεί.

Κάθε πολιτική ή νομοθετική πράξη που αποφασίζεται στις Βρυξέλλες έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη και τη ζωή των Ελλήνων και των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών. Δεν έχει κανένα νόημα να διαμαρτυρόμαστε εκ των υστέρων για αυτά που «μας επιβάλλουν» οι Βρυξέλλες, αν δεν έχουμε πρώτα δώσει τον αγώνα μας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων σε όλα τα Ευρωπαϊκά όργανα και διαδικασίες.

Για τον χειρισμό τόσο κρίσιμων ζητημάτων, η χώρα μας χρειάζεται έμπειρους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο. Χρειάζεται ανθρώπους με γνώση των διαδικασιών διαβούλευσης στα Ευρωπαϊκά Όργανα, ανθρώπους που δύνανται να εκφέρουν λόγο άμεσα και να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη των αποφάσεων το δυνατό συντομότερα. Ανθρώπους που να έχουν τις γνώσεις, το ήθος και την ικανότητα να εμπνεύσουν σεβασμό στους συνομιλητές τους με επιχειρήματα, μελέτες, προτάσεις, ψηφίσματα, και άλλες δράσεις. Ανθρώπους οι οποίοι θα μπορέσουν να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, που εξυπηρετούν πρωτίστως το εθνικό συμφέρον και δευτερευόντως το πανευρωπαϊκό. Είναι λοιπόν σημαντικό οι εκπρόσωποι μας να μπορούν να εκφραστούν με τρόπο και επιχειρήματα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων ομολόγων τους και θα αποσπάσουν τον το σεβασμό τους.

Στόχος μου είναι να προωθήσω και να υπερασπιστώ δυναμικά τις πολιτικές εκείνες που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής και την καθημερινότητα του πολίτη και που θα εγγυούνται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Μέσω διπλωματικών συνεργασιών με άλλους Ευρωπαίους ομολόγους με κοινές ανησυχίες και αντιλήψεις, θα αντισταθώ σε όποιες προσπάθειες επιβολής πολιτικών που θα επιδιώκουν να αλλοιώσουν την ελληνική και ευρωπαϊκή κουλτούρα μακροπρόθεσμα καθώς και τη δομή της κοινωνίας.

Αγαπητοί Συνοδοιπόροι, Συνέλληνες, πιστεύω ότι είμαι ένας από τους ανθρώπους που έχουν τα προσόντα που απαιτούνται για μια επιτυχή πορεία στην Ευρωβουλή. Επί 14 συναπτά έτη συνεργάστηκα στις Βρυξέλλες με πανευρωπαϊκούς φορείς και με τα Ευρωπαϊκά ‘Όργανα στη διαμόρφωση νέων πολιτικών και υπήρξα και μέλος θεσμικών οργάνων. Γνωρίζω λοιπόν πολύ καλά τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, για τις οποίες αυτο-κατηγορείται, και οι οποίες μπορεί να οδηγούν σε ελλείψεις διαφάνειας και δημοκρατικότητας. Αυτή η μακρόχρονη εμπειρία εκ των έσω, με κάνει να νοιώθω έτοιμη να αναλάβω τον σημαντικό αυτό ρόλο σε αυτή την κρίσιμη ώρα για την Ευρώπη και να σας εκπροσωπήσω στην Ευρωβουλή με αυτοπεποίθηση, με μεθοδικότητα και με τεκμηριωμένη άποψη επί των ζητημάτων που θα κληθώ να αντιμετωπίσω.

Θεωρώ οτι η ΝΙΚΗ είναι η μόνη σοβαρή και εμπεριστατωμένη πολιτική πρόταση στην Ελλάδα. Ενστερνίζομαι το όραμα της ΝΙΚΗΣ και τις αξίες που πρεσβεύει , πιστεύω το ήθος των ανθρώπων που την στελεχώνουν και την εκπροσωπούν, και συντάσσομαι πλήρως στον αγώνα για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος.

Ζητώ την ψήφο σας στις 9 Ιουνίου 2024 για να υλοποιήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτό το κοινό μας όραμά. Για να υπηρετήσω τα συμφέροντα της χώρας μας, του Ελληνισμού και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας. Για να αποδείξουμε ότι το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ μπορεί με τους κατάλληλους χειρισμούς και τις κατάλληλες διπλωματικές συνεργασίες, να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων και να χαράξει πολιτική και στην Ευρώπη.

Ζητώ την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, στην εμπειρία μου, στον τρόπο σκέψης και δράσης μου για να εργαστώ για την Ευρώπη των εθνών, των πολιτών, της πραγματικής δημοκρατίας και της συνεργασίας.

Με εκτίμηση,

Δέσποινα Ιατρίδου

Scroll to Top